Sanna ja Niko ensikertalaisena lyhytkasvuisten MM-kisoihin - “Ei Saksaan asti lähdetä vain kokemuksia hakemaan”

17.7.2023

Kirkkonummelainen aviopari Sanna 34 ja Niko 38 tähtäävät lyhytkasvuisten MM-kisoihin lajeina boccia ja pöytätennis. Apuvälineiden ja avustajien kanssa reissuun lähtevä kaksikko on joutunut tekemään paljon ennakkovalmisteluja.

World Dwarf Games eli lyhytkasvuisten MM-kilpailut järjestetään Saksan Kölnissä 28.7. - 6.8. Kisoihin on ilmoittautunut ennätysmäärä urheilijoita ympäri maailmaa. Kaiken kaikkiaan osallistujia on 534 ja Suomestakin urheilijoita lähtee noin 20.

Sannan ja Nikon kipinä urheilukisoja kohtaan syttyi viime vuoden puolella, kun Lyhytkasvuiset ry ryhtyi kartoittamaan osallistujia kisoihin.

“Olemme molemmat harrastaneet aiemmin kaikenlaista liikuntaa, mitä rajoitteiden puitteissa on pystynyt. Aluksi pohdittiin, että missä lajeissa meillä voisi olla mahdollista kilpailla Saksassa ja sitten löydettiin boccia ja pöytätennis, jotka olleet kivoja lajeja harrastaa”, kertoo Sanna Norisalo.

Ensikertalaisena kisoihin lähteminen tuo kokemusta kilpailemisesta ja tarjoaa mahdollisuuden testata omaa tasoa muihin urheilijoihin verrattuna.

“Ei Saksaan asti lähdetä vain kokemuksia hakemaan. Sen verran kilpailuhenkisiä olemme molemmat, että halutaan kyllä taistella parhaalla mahdollisella tavalla. Toki kisojen ohessa on paljon muutakin ohjelmaa ja pääsee tutustumaan lyhytkasvuisiin ympäri maailmaa, sekin on hieno juttu”, sanoo Niko Norisalo.

Sannan sähköpyörätuoli tai Nikon kävelyteline eivät ole hidastaneet aktiivisen pariskunnan arkea tai liikuntaharrastuksia. Avoimin mielin erilaisiin mahdollisuuksiin suhtautuva kaksikko onkin testannut paljon eri lajeja.

“Itse olen tykännyt harrastaa aiemmin esimerkiksi uintia, kuntosalia ja keilaamista. Joskus on ollut hankala keksiä, että mitä kaikkea voisi harrastaa ja missä on esteettömät tilat. Avoimin mielin olen kyllä kokeillut kaikkea mahdollista. Näissä kisoissa on kiva päästä näkemään myös muiden lyhytkasvuisten suorituksia”, Sanna intoilee.

“Liikunta on kivaa puuhaa ja tuo energiaa arjessa. Kisoihin valmistautuminen on tuonut lisää intoa treenaamiseen. Väittäisin, että olen paremmassa kunnossa, kuin koskaan aiemmin elämäni aikana”, toteaa Niko.


Kisareissuun valmistautuminen on muutakin kuin treenaamista

Liikuntarajoitteisena matkustaminen vaatii aina ennakkoon huolellista valmistautumista. Norisaloilla on ennestään kokemusta matkustamisesta, joten asioiden hoitaminen menee tutulla rutiinilla.

“Tykkään matkustamisesta, mutta onhan siinä aina oma valmistautumisensa. Tärkeintä on saada sovittua avustajat, jotka voivat lähteä reissuun mukaan. Lisäksi käytettiin paljon aikaa sopivan ja esteettömän hotellin etsimiseen sekä lentoyhtiölle apuvälineistä ja avustustarpeista ilmoittamiseen”, kertaa Sanna.

Esteettömyys ei ole aina itsestäänselvyys, kun ulkomaille lähtee. Lisäksi eri maissa on hieman erilaisia käsityksiä esteettömyydestä. Sannalla on aiheesta paljon kokemuksia.

“Joskus on tullut vastaan esteettömänä mainostettua majoitusta, jonne oli kolme porrasta ulko-ovella. Saksaan on kuitenkin mukava lähteä, kun tiedän jo vähän etukäteen, että siellä asiat hoituu saksalaiseen tapaan jämptisti. Uskoisin, että kisapaikalla järjestäjät on osanneet huomioida lyhytkasvuisten tarpeet erityisen hyvin.”


Kisoihin valmistautuminen toi innostuksen myös yhteiseen TikTok -tiliin

Lokakuussa 2022 naimisiin mennyt pariskunta päätti käynnistää yhteisen @norisalot TikTok -tilin, jossa voisi kertoa kisoihin valmistautumisesta sekä raportoida kisojen aikaisista tapahtumista.

“TikTokkiin videoiden tekeminen on ollut hauska yhteinen harrastus, kaiken muun ohella. On ollut hieno huomata, kuinka positiivisen vastaanoton saimme tällä somealustalla. Olemme toki tehneet videoita myös yleisesti lyhytkasvuisuuteen ja meidän elämään liittyen, eli ei ainoastaan kisoihin valmistautumisesta”, kertoo Niko.

Lyhytkasvuisuus on selvästi ollut ihmisille kiinnostava teema, sillä pariskunnan suosituinta videota on katsottu yli 170 000 kertaa.

“Me lyhytkasvuiset ollaan tietysti aika erottuvia ihmisiä ja joskus porukka tulee juttelemaan myös kaupungilla. Itselleni on tärkeää kertoa oikeaa tietoa lyhytkasvuisuuteen liittyen, kun tuntuu liikkuvan paljon myös vääriä käsityksiä”, Sanna avaa.

“Kaikkein kysytyin asia TikTokissa on ollut meidän pituudet. Itsehän olen noin 135 senttiä ja Sanna on 113 senttiä. Kerrotaan se nyt tässäkin, kun aihe varmasti kiinnostaa”, virnistää Niko.