118 senttinen sulkapalloilija Jenni valmistautuu lyhytkasvuisten MM-kisoihin - "Olen aina tiennyt mihin pystyn"

13.7.2023

Helsinkiläinen Jenni Kuusela 34 on hallitseva maailmanmestari voimanostossa. Kölnin kisoissa määrätietoinen nainen kilpailee sulkapallossa. 

Kuusi vuotta sitten Kuusela osallistui ensimmäisiin henkilökohtaisiin urheilukilpailuihin. Järjestyksessään seitsemännet World Dwarf Games -kilpailut järjestettiin Kanadassa. Perinteisesti lyhytkasvuisten MM-kilpailut järjestetään neljän vuoden välein, mutta koronan vuoksi kilpailuja on jouduttu siirtämään. Seuraavat kisat järjestetään Saksan Kölnissä 28.7. - 5.8.2023.

Hallitseva voimanoston maailmanmestari lähtee kilpailemaan Saksaan sulkapallossa. Jenni Kuuselan lajivalinta tapahtui terveydellisistä syistä.

"En ole hylännyt puntteja, mutta sain tiukasta salitreenistä ylikuormitustilan ja jouduin pitämään pitkän tauon. Olen palannut saliharjoittelun pariin jo, mutta kisakuntoon en olisi ehtinyt."

Säännöllistä harjoittelua sulkapallossa on takana kaksi vuotta, mutta mitalitavoitteita ei kuitenkaan ole asetettu.

"Nyt ollut terveyshaasteita, niin tärkeintä on päästä kisaamaan. Tosi hankala sanoa, mikä on oma taso tällä hetkellä muihin verrattuna. Tämä on kuitenkin hyvä mahdollisuus saada kokemusta ja nähdä millä tasolla mennään. Kisat on aina eri juttu, kuin harjoitukset", sanoo Kuusela.

Sulkapallo on yksi suosituimpia urheilulajeja lyhytkasvuisten keskuudessa ja tähän lajiin löytyy lyhytkasvuisille oma luokkansa myös Paralympia -kilpailuissa.

"Olen pelannut sulkapalloa joskus nuorempana ja tykkään kyllä kovasti. Tässäkin lajissa olen saanut hyvää kehitystä harjoitusten myötä ja vielä on paljon mahdollisuuksia kehittyä. Käyn treenaamassa ystäväni kanssa kerran viikossa ja viimeistelytreenit tehdään valmentajan tuella", Jenni kertoo.

"Vahvuuksiani ovat nopeus, reaktiokyky ja pelisilmä."

 

Lyhytkasvuisuus ei estä urheilua tai aktiivista elämää

Kuuselan elämään kuuluu urheilun lisäksi työt Invalidiliiton Harvinaiset -yksikön suunnittelijana, sekä muutoin aktiivinen arki.

"Työni on mielenkiintoista ja tärkeää tekemistä harvinaisten asioihin vaikuttamisessa. Työn vastapainona harrastan liikuntaa eri muodoissa. Esimerkiksi sulkapallon ja kuntosalin lisäksi tykkään pyöräillä, liikkua luonnossa ja talvella hiihtää. Muuten vapaa-ajalla vietän aikaa ystävien kanssa, laitan kotia ja kesällä hoidan parvekepuutarhaa."

Ulkopuoliset saattavat ajatella lyhytkasvuisuuden ensisijaisesti haasteena. Jennillä on kuitenkin vahva näkemys omaan tilanteeseensa.

"Pituuteni tietysti vaikuttaa elämässä jatkuvasti. Koen, että se on luonnollinen osa minua. En osaisi kuvitella elämääni muutoin, enkä haluaisikaan muuttaa mitään. Lyhytkasvuisuus ei ole negatiivinen asia, vaikka maailma ei ole suunniteltu meille lyhyille ihmisille."

Suurimmat haasteet liittyvät ulottumiseen erilaisissa tilanteissa.

"Ulottumishaasteita on monissa paikoissa arjessa, hyvänä esimerkkinä kauppa-asioinnit. Yleensä pyydän ihmisiltä apua jos en yletä johonkin ylähyllyn tuotteeseen. Huonona päivänä en halua pyytää apua tai etsiä myyjää, jolloin tuotteet saa jäädä hyllyyn", toteaa Kuusela.

 

Liikunta sopii ihan jokaiselle ihmiselle

Suomen MM-kisajoukkue toimii monille hyvänä innoittajana liikunnan pariin. Jenni haluaa korostaa jokaisen mahdollisuuksia.

"Kaikille liikkuminen ja urheilu on mahdollista. Tärkeintä on löytää itselle kiinnostava ja sopiva laji. Tietenkään kilpaurheilu ei ole kaikille oma juttu, mutta liikunnan mahdollisuuksista voi silti iloita ja nauttia."

Liikunnan harrastamiseen löytyy Suomessa hyviä mahdollisuuksia.

"Toivoisin, että meidän 20 henkinen kisajoukkue voisi innostaa ja kannustaa ihmisiä liikunnan pariin ja kokeilemaan uusia lajeja. Olen itsekin liikkunut lapsesta saakka ja ollut perheen mukana kaikissa tekemisissä. Olen nähnyt enemmän mahdollisuuksia, kuin ongelmia", Jenni kertoo. 

"Olen aina tiennyt mihin pystyn ja minut on aina otettu tosi hyvin vastaan eri harrastuksissa"

Vammaisurheilu on kasvattanut suosiotaan ja tietoisuutta ihmisten keskuudessa. Suurimpana soihdunkantajana on toiminut vuoden urheilijanakin palkittu Leo-Pekka Tähti. Lyhytkasvuisten kilpailut ovat jääneet toistaiseksi vähemmälle huomiolle. 

"Toivottavasti tänä vuonna nämä lyhytkasvuisten MM-kisat saavat enemmän näkyvyyttä. Näitä kilpailuja ei pidä ajatella säälin kautta, vaan urheilijoiden suoritukset varmasti osoittavat lyhytkasvuisten huikean potentiaalin ja kyvyt", painottaa Kuusela.


Yhteisöllisyys ja verkostoituminen on tärkeä osa kilpailutapahtumaa

World Dwarf Games tarjoaa urheilun lisäksi paljon mahdollisuuksia tutustua uusiin ihmisiin. Jenni muisteleekin edellisiä Kanadan kisoja lämmöllä.

"Hyvät muistot jäivät erityisesti kisojen aloituksen karnevaaleista sekä päätöstilaisuudesta. Kisojen ympärillä oli paljon oheistapahtumaa ja verkostoitumisen mahdollisuuksia. Lopulta se on kuitenkin itsestä kiinni, miten aktiivisesti ja rohkeasti ottaa kontaktia muihin."

"Tapahtumassa kannattaa ehdottomasti keskustella ihmisten kanssa, jotka saapuvat ympäri maailmaa. Siinä oppii itsekin uutta, kun kuulee millaista lyhytkasvuisten arki ja urheilu on muissa maissa."

Saksan Kölnissä kilpailee 534 urheilijaa 29 eri maasta. Lyhytkasvuisten MM-kisojen seuraaminen onnistuu järjestäjien virallisilta sivuilta https://wdg2023.com/

Kuva Kanadan kisoista